El jo i l´inconscient

Un bon llibre per introduir-se en el pensament de  C.G. Jung perquè et situa 
. Què vol dir individuar-se? Què és el sí-mateix? Es pot dialogar amb l´inconscient? què és  l'inconscient col·lectiu? i els arquetips?.

Explica com succeeix el procés d´individuació, i com es modifica la personalitat quan el jo integra continguts de l'inconscient, un fet que no succeeix amb freqüència perquè les persones preferim fugir. Per fugir, uns s´aferren a la "personalitat", la màscara, la part conscient. Altres permeten que l´inconscient domini.

"Mientras unos desaparecen en su visión social, otros desaparecen en su visión interna perdiéndose para sus semejantes"
"Muchos Hombres no son otra cosa que la dignidad concedida a ellos por la Sociedad. Sería trabajo perdido buscar una personalidad debajo de esta cáscara. Detrás de esta grandiosa presentación solo encontraríamos a un mísero hombrecito. Precisamente por esto seduce tanto el cargo (o lo que sea dicha màscara exterior): porque representa una compensación fàcil para las insuficiencias personales".
Quan una persona s´identifica amb el càrrec o el títol, s´infla. Es comporta com si fos equivalent al factor social on està immers.   "Darrera l´arrogància hi descobrim trets d´un esquiu complexe d´inferioritat"
A l´altre extrem, les persones que s´enfonsen a l´inconscient, s´estanquen o cauen en la depressió. Els dos extrems (l´altivesa i la humilitat) tenen en comú un factor: la inseguretat respecte als seus límits. Un s´infla massa. L´altre s´encolleix de més.
Ni la inflació psíquica ni el deixar-se caure a l´inconscient duen a la individuació.

"Quan conscient i inconscient s´aproximen, el centre de la personalitat ja no coincideix amb el jo, sinó que és un punt en el centre entre el conscient i l´inconscient... és el Tao, el camí d´enmig (p. 200).... Un estat en el que els continguts inconscients són convertits en conscients"

Moltes de les afirmacions que fa formen part dels ensenyaments de les escoles de meditació actuals.

Un dels llibres de Jung que més m'ha agradat.
Perquè, com tots els seus, no només aprens sinó que et transforma.


Aquesta edició es va publicar a Barcelona, el febrer de 1936, 5 mesos abans de l´alçament que va acabar amb la Segona República.

Comentaris