Job. Història d'un home senzill

Job. Història d'un home senzill by Joseph Roth
My rating: 5 of 5 stars

És la història d´un home (Mendel Singel) encaparrotat en creure que a ell no li toca ser feliç. Que Déu i la vida el volen castigar i que la desgràcia el persegueix. La vida normal s´encarrega de mostrar-li que aquestes creences humanes són més ridícules que l´amor de les persones normals que el rodegen. La història d´un home que per mor del temor de  Déu no gaudeix de la vida amb els altres.

Un llibre que al principi sembla desesperançat però amb un final desconcertant. La seva dona, a qui tota la vida havia considerat insignificant, és la veu secreta de l´esperança. Un llibre sobre la perplexitat i la saviesa de viure. Les persones hem estat amollades al món sense llibre d´instruccions, sense saber res sobre les coses importants. Meravellós per la manera com està escrit, com tots els de Joseph Roth. Per la manera com enfila el món interior dels personatges i el món exterior.

És una relectura del llibre de Job de la Bíblia (també extraordinari) que reivindica la grandesa humana per damunt d´un Déu concebut com totpoderós. Tal com deia Spinoza: Ni l´enteniment ni la voluntat pertanyen a la naturalesa de Déu (Spinoza, Ética, Alianza 2009, pàg 69). M´ha agradat molt.


View all my reviews

Comentaris