El Camí de Cavalls de Menorca

A Menorca la terra és des senyor i la feina de l'amo -el pagès-, però l'estivada i els beneficis són a mitges. La paraula és del senyor, el silenci del pagès. Els llocs del senyor, la posada del pagès. El senyor viu a Madrid i xerra en castellà. El pagès a sa posada i ralla en català.

En aquest cas el senyor és Manuel Soto Martorell, marquès d'Albranca, fill dels ducs d´Almenara Alta, propietaris dels camins de dues platges (que tenien tancats), uns quants llocs, un palauet, i Caixer Senyor de les Festes de Sant Joan del bienni 2010-11.

Aquí el veim en plena acció (vídeo enviat per una persona anònima.... milions de gràcies!!!) impedint el pas als membres de la Coordinadora del Camí de Cavalls, que d'ençà del 1996 lluita per reivindicar el dret d'emprar l'antic Camí.

Gràcies a l'acció anònima de tantes persones (90 associacions) que durant dotze anys han batallat amb el Consell Insular i l'Associació de propietaris Meloussa, avui, el Camí de Cavalls és obert a tothom.

La seva acció s'hauria d'explicar a les escoles com a exemple d'ètica ciutadana, una ètica que contrasta amb el comportament dels senyors, que no semblen saber que La nobleza siempre debe dar ejemplo de buen comportamiento. Per uns el bon comportament és la defensa dels béns privats, per altres, l'acció pel bé comú.



Nosotros creamos riqueza, diu el senyor noble,  hereu de les bandes armades medievals, (Eric Hobsbawm), alçat damunt la paret, mentre el pagès aixeca els enderrosalls i els menorquins acoten cap. El senyor dóna importància a la riquesa. El moviment ciutadà en dóna a la justícia. Sempre hi haurà dues visions, com deia Aristòtil (Política, segle III a.C): Els que creuen que la felicitat està en la riquesa creen una ciutat que educa els joves en l'ambició. Els que consideren que està en la virtud, els eduquen en la vida activa i la saviesa.

La Coordinadora, amb una feina constant i callada, ha aconseguit la Llei (any 2000), la delimitació (any 2002), el pla especial (any 2003) i l’expropiació de pas (any 2008). I ens ha deixat un fantàstic bloc-guia del Camí de Cavalls. Actualment (juliol 2014) tenim nous blocs, com aquest d'en Miquel Pons, que explica amb vídeos i fotos el traçat de cada recorregut

Mentre els nobles tenen els palaus, la terra, la fama i els doblers, cap dels que han organitzat les accions s'haurà fet ric, ni serà famós, ni serà caixer senyor, però per mor d'ells Menorca serà un jardinet per tothom.

Comentaris

Glòria ha dit…
Benvolguda, des de Mallorca la gran sorpresa de descobrir el teu blog.Veig que segueixes amb les mateixes inquietuts sobre aquest món que ens ve a tots una mica gros, i sobre l'educació, que deu ser el teu pa de cada dia .Sempre havies volgut ser Guida. T'he trobat a un comentari del bloc del nostre estimat Jordi. Te convid al meu bloc: http:/mortitx.blogspot.com
Una abraçada molt forta
granota ha dit…
Molt bona entrada Guida!

Es patètic el funcionament de les festes de Sant Joan: Llepen el cul a la noblesa que durant anys "puteja" al poble menorquí... els alaban com si l'Antic Règim fos un model paradisiac. Molt de masclisme i conservadurisme per Sant Joan.
I l'any que ve aquest impresentable...

Salut!
Anònim ha dit…
Hauriem de fer el possible perquè aquest vídeo rebés centenars o milers de visites!

Us anim a col·laborar-hi.

Gràcies per penjar-lo.
Unknown ha dit…
En primer lloc felicitar a tota aquesta gent de les associacions per la tasca i la lluita que porten.
En segon lloc, gràcies Guida per aquest exel.lent missatge , clar i contundent
i en tercer lloc afegir-nos a la denuncia , jo ho faré en els meus blocs que és una eina més que tenim per difondre la informació
Una forta abraçada
Carme